top of page

Novosadski osnovci deo prestižnog filmskog događaja za mlade


Mladi Novosađani uzrasta od 12 do 14 godina, zajedno sa svojim vršnjacima iz 31 države Evrope, u nedelju 7. maja će izabrati najbolji film mlade filmske publike!

Nagradu mlade publike (EFA Young Audience Award) ustanovila je pre šest godina Evropska filmska Akademija. Srbija je deo ovog projekta od njegovog osnivanja, a ove godine izbor će po prvi put biti organizovan u Novom Sadu.

Izbor Nagrade mlade publike Evropske filmske akademije 2017. u Srbiji se organizuje uz pokroviteljstvo Filmskog centara Srbije, a u okviru programa Slobodna zona Junior, partnerstvo Kulturnog centra Novog Sada i podršku distributerske kuće Five Stars.


U Kulturnom centru Novog Sada, u nedelju 7. maja od 10 do 19 časova, u ulozi žirija biće 70 devojčica i dečaka iz OŠ Ivo Lola Ribar, OŠ Petefi Šandor, OŠ Marija Trandafil, OŠ Tvrđava, OŠ Jovan Popović, OŠ Nikola Tesla, OŠ Đorđe Natošević, OŠ Jovan Grčić Milenko (Beočin), a neki od učenika biće članovi žirija posredstvom kreativnog studija Čarolja, dramskog studija Teatrilo i Centra za porodični smeštaj i usvojenje u Novom Sadu.

Novosadski osnovici će zajedno sa vršnjacima iz još 37 gradova Evrope u kojima se simultano organizuje ovaj događaj, pogledati tri nominovana filma i glasati za svoje favorite.

Nominovani filmovi za 2017. godinu su švajcarsko-francuski film Moj život kao Tikvica, nemački Zbogom… Berlin i švajcarski Devojčica iz Enciloha.

U pauzama između projekcija filmova, članovi žirija će uz stručne moderatore, autorski tandem Dušana Šaponju i Dušana Čavića, učestvovati u razgovorima i radionicama, a nakon zadnje projekcije mlada publika će glasati za najbolji film po svom izboru.

Vrhunac dana biće večernja ceremonija tokom koje će mladi gledaoci-prezenteri uživo objavljivati rezultate nacionalnih glasanja putem video konferencije, po uzoru na glasanje koje se sprovodi tokom Pesme Evrovizije.


Rezultati glasanja će biti saopšteni organizatorima u Erfurtu, sedištu јednog od naјznačaјniјih filmskih festivala za mlade, u kojem će na kraјu dana i biti dodeljena Nagrada mlade publike za najbolji film za decu.

Dodela nagrada, koja će se održati u ranim večernjim satima, moći će da se prati putem live streama na www.yaa.europeanfilmawards.eu.

Nagrada mlade filmske publike ustanovljena je sa ciljem da zainteresuje mlade za evropske priče, ljude, kulturu društvo, izgradi mostove za razmenu različitih gledišta, poveća svest o važnim društvenim pitanjima, podstakne posvećenost, osećaj zajednice, razumevanja i tolerancije.

Poslednje vesti
Arhiva vesti
Pretraži tagove
No tags yet.
Pratite nas
  • Facebook - Grey Circle
  • Vimeo - Grey Circle
  • YouTube - Grey Circle
bottom of page