top of page

Pobednik Nagrade mlade publike film Zbogom Berlin

Nagrada mlade publike Evropske filmske Akademije dodeljena je sinoć filmu Zbogom…Berlin, reditelja Fatiha Akine. Mladi uzrasta od 12 do 14 godina iz 31 države Evrope juče su tokom celog dana žirirali, a na večernjoj ceremoniji koja je upriličena sinoć u 20 časova nagrada je i svečano uručena autorima pobedničkog filma.

U Srbiji je 70 devojčica i dečaka iz novosadskih osnovnih škola u Kulturnom centru Novog Sada u ulozi žirija gledalo filmove koje je nominovala Evropska filmska Akademija, a njihov izbor poklopio se sa konačnim plasmanom nominovanih filmova u Evropi.

Uzbudljivo ostvarenje Zbogom… Berlin koje je izazvalo najveće simpatije novosadskih učenika, ali i njihovih vršnjaka u Evropi govori o prijateljstvu dvojice dečaka – autsajdera Maika i ruskog imigranta i odmetnika, buntovnog tinejdžera Čika.

U konkurenciji za ovu prestižnu nagradu pored pobednika, našli su se i animirani film Moj život kao Tikvica, reditelja Kloda Bare i švajcarski dokumentarni film Devojčica iz Enciloha Alisa Šmita.


U pauzama između projekcija, žiri u Novom Sadu uz iskusne moderatore Dušana Čavića i Dušana Šaponju, učestvovao je u zanimljivim diskusijama, a vrhunac događaja bila je večernja ceremonija u okviru koje su mladi prezenteri četrnaestogodišnja Dunja Musulin (OŠ Svetozar Marković Toz“, Kreativni studio Čarolija) i dvanaestogodišnji Uroš Bojović (OŠ Petefi Šandor, dramski studio Teatrilo), organzatorima u Erfurtu putem video poruke saopštili rezltate glasanja novosadskog omladinskog žirija.

Izbor Nagrade mlade publike Evropske filmske akademije 2017. u Srbiji se organizuje uz pokroviteljstvo Filmskog centra Srbije, a u okviru programa Slobodna zona Junior, partnerstvo Kulturnog centra Novog Sada i podršku distributerske kuće Five Stars.

„Evropska filmska akademija ovom akcijom pokušava da decu širom Evrope senzibiliše za ono što se zove nezavisni film, odnosno film koji nema priliku da se nađe na repertoaru komercijalnih bioskopa. Deca ovde ne samo da gledaju filmove, već imaju priliku da razgovaraju o njima i da promišljaju o temama koje filmovi pokreću, te da ovo bude prilika da možda i pomisle da se jednog dana bave filmom“, rekao je direktor Festivala Slobodna Zona Rajko Petrović.

Nagrada mlade filmske publike ustanovljena je pre šest godina, a Srbija je deo ovog projekta od njegovog osnovanja. Ove godine, po prvi, ovaj događaj u Srbiji organizovan je van Beograda, a ideja je da se i narednih godina ova prestižna manifestacija decentralizuje u druge veće gradove, ali i manja mesta.

Atmosferu sa događaja Novom Sadu možete pogledati na YouTube stranici Slobodne Zone.

Poslednje vesti
Arhiva vesti
Pretraži tagove
No tags yet.
Pratite nas
  • Facebook - Grey Circle
  • Vimeo - Grey Circle
  • YouTube - Grey Circle
bottom of page